Coraz więcej osób docenia wyjątkowe jedzenie. Chcemy oglądać się za doskonałymi restauracjami , a także próbować różnych smaków, które pochodzą z najdalszych zakątków świata. Dlatego też coraz większym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja sushi. Przekąski tego typu zaczęły być wybierane przez coraz większą ilość ludzi , dlatego restauracje, które je serwują tworzone są w bardzo wielu miastach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, więc bardzo często staramy się chodzić do tego typu restauracji. Teraz znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach różnych narodów zaczynają być dostępne bez problemu. W restauracji tego rodzaju można spróbować wspaniałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.Sushi w Krakowie Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się posiłkami i starają się często kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś koniecznością, ale musi sprawiać przyjemność tak więc warto znaleźć taki smak, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to w dzisiejszym świecie jedno z częściej wybieranych dań, które znajduje zainteresowanych w wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie rozumiane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło sposób konserwowania ryb. Współcześnie sushi można zdefiniować dwojako – dania dostosowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co stanowi różnicę? Głównie wybór elementów potrawy. Sushi komponowane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań jedzących, ryba może być ugotowana lub pozbawiona obróbki. Ryż zawsze jest jednakże ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Wyróżniamy kilka gatunków sushi, ze względu na sposób przygotowania oraz wykorzystane produkty żywnościowe. Do najpopularniejszych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego tworzy się walcowate paluszki oraz elementu ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeśli mówimy o konsumpcji sushi – ważne jest tylko, by pochłaniać kawałki w całości. Stąd też należy uważać, by danie serwować pokrojoną na małe porcje.