Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu wariantów, jakie daje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. rest włoska w krk Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film