mała czarna czyli espresso

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. jak wybierać kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film

O autorze

Lubie pisać teksty na różne tematy. Dzielę sie niemi na blogu. Zapraszam do czytania